Girne Akdeniz’in en büyük üçüncü adası olan Kıbrıs’ın en turistik yerlerinden biridir. Beşparmak Dağları ve Akdeniz sahilleri arasında kalan bu kent Kıbrıs’ın en çok tercih edilen tatil kentidir. Girne marinayı çepeçevre saran restoranları ve meyhaneleri ile yemek ve bir şeyler içmek için harika bir manzaraya sahiptir. Ayrıca kumarhaneleri de turistlerin sıklıkla tercih ettiği yerlerden biridir. Daha çok kumsalları ve gece hayatı ile anılsa da Kıbrıs Girne’de gezilecek yerler ayrıca tarihi özellikler de taşımaktadır.
Girne Kalesi
Kıbrıs Girne’de gezilecek yerler listesinin ilk sırasında Girne Kalesi yer almaktadır. Kale şehrin simgesi konumunda olan kare planlı bir yerdir ve bütün şehri ayakların altına seren harika bir manzarası bulunur. Kalenin ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinememektedir. Ancak Kıbrıs’a başlayan Arap akınlarından şehri korumak için Bizans İmparatorluğu tarafından inşa edildiği düşünülüyor. M.S. yüzyılda yapılan kale son şeklini Venedik yönetiminde M.S. 14. yüzyılda almıştır.
Barış zamanlarında hükümdarların keyif sürdüğü bir kale olan Girne Kalesi savaş döneminde de bir sığınak olarak kullanılmıştır. Savaşlarda büyük tahribat gören kalenin son şekli Venedikliler tarafından verilmiştir. 1570 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğunun hükümdarlığına giren kale üç asır boyunca Osmanlılar tarafından kullanılmıştır. Pek çok farklı uygarlık ve kültürden izler taşıyan kale önemli bir tarihi eser olarak günümüze kadar korunmuştur.

Bellapais Manastırı
Kıbrıs Girne’de gezilecek yerler arasında bu manastır mutlaka yer almalıdır. Günümüzdeki ismi ile Beylerbeyi köyünde yer alan Bellapais Manastırı Girne’ye yaklaşık 4 kilometre uzaklıktadır ve Beşparmak dağlarının eteklerinde yer almaktadır. Üstelik deniz manzarası da bulunan manastır, büyük bir kayalık üzerine kurulmuş bulunmaktadır. Hem kişisel araçlar ile hem de yaya olarak manastıra ulaşım sağlanabilmektedir.
Manastır Augustine keşişleri tarafından M.S. 11. yüzyılda inşa edilmiş bulunmaktadır. Manastırın en korunaklı yerine kilise inşa edilmiştir ve inşası tamamlandığı günden itibaren hasar almadan günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Yemekhaneler, papazların vaaz verdiği kürsüler, mahzenler hala orijinalliğini korumaktadır. Ayrıca manastırda bulunan meclis odası içinde idari işler de yürütülmekteydi.
Girne Limanı
Kıbrıs Girne’de gezilecek yerler listesine mutlaka Girne Limanı da eklenmelidir. Liman özellikle akşam saatlerinde, ışıkların açılmasıyla hem yerli halk tarafından hem de turistler tarafından en çok tercih edilen yerlerden biri haline gelmektedir. Hareketli ve canlı olan limanda sahil boyunca pek çok cafe, bar ve meyhane bulunmaktadır.
Ayrıca Girne limanından gündüz saatlerinde dalış tekneleri ile denize açılarak tüplü dalış da yapabilirsiniz. Mercan kayalıklar, çeşitli balıklar, rengarenk deniz yaşantısı ve Akdeniz açıklarında batmış gemi enkazlarını görmek için su altı dalışı harika bir seçenek oluşturmaktadır. Akdeniz’in muazzam sularında yaşayan canlılar ile tanışabilir ve suların altında gizli kalmış hikayelere küçük bir dokunuş yapabilirsiniz.
Kıbrıs Güzelyurt’ta Gezilecek Yerler
Kıbrıs adasının kuzeybatısında yer alan Güzelyurt ilçesi, gezilecek yerleri ile çok fazla ön plana çıkmamaktadır. Lefkoşa ve Girne şehirleri kadar popüler olmamasına rağmen Kıbrıs’ın eski yerleşim yerlerinden biri olan Güzelyurt, turunçgil bahçeleri ile ünlüdür. Oldukça verimli topraklara sahip olan Güzelyurt ilçesinde portakal, greyfurt ve mandaline gibi turunçgillerle birlikte kavun ve karpuz da yetiştirilmektedir.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü; Güzelyurt ilçesinin Kalkanlı köyünde ve Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi ise Güzelyurt ilçe merkezinde bulunmaktadır. Bu iki üniversite, ilçedeki öğrenci nüfusunu oluşturmaktadır.
Mavi Köşk
Kıbrıs Güzelyurt’ta gezilecek yerler arasında mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri de Güzelyurt Çamlıbel bölgesinde bulunan Mavi Köşk’tür.
Mavi Köşk yani diğer bir adıyla Kaçakçı’nın Köşkü 1956 yılında yapılmıştır. 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında köşkteki yatak odasına yaptırdığı gizli tünelden kaçarak terk eden kaçakçı, bir süre daha dönerim umudu ile bu köşkün bakımı için para gönderdiği bilinmektedir. Paulo Paolides köşkü terkettikten sonra burası Türk askeri tarafından müzeye çevrilmiştir. Mavi Köşkü ziyaret eden misafirlere askeri personel eşlik etmektedir.
Köşkün sahibi Paulo Paolides Kıbrıs doğumlu ve İtalyan asıllı Rumlardandır. Paolides, avukat olmasına rağmen o dönemde Ortadoğu’nun en büyük silah kaçakçısıdır. Çok ilginçtir ama aynı zamanda dönemin Kıbrıs Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios’un da avukatıdır. Avukatlık mesleğini silah ticaretini gizlemek için kullanmıştır. Bu nedenle köşkü kimsenin dışarıdan göremeyeceği ancak tüm çevreye hâkim bir mevkiye yaptırmıştır. Böylelikle köşkü silah dağıtım noktası olarak kullanabilmiştir.
Mavi Köşk ile ilgili anlatılan diğer ayrıntılar şunlardır; çalışır durumda olan 1957 yapımı Westinghouse marka merkezi klima sistemi, özel olarak Uzakdoğu’dan getirtilen dokuz boyutlu güvenlik aynası, kuş tüyü yastıklı stres koltukları, mevsime göre renk değiştiren bukalemun derisinden içki dolabı, kristal şarap bardakları, İtalyan el işi yer döşemeleri, istenirse 24 saat şarap akan aslanlı çeşmesi, üzerine oturulduğu zaman ara ara hareket edip kişiyi uyutmayan sandalye, köşkün birçok yerinde bulunan günah çıkarma noktaları, Deprem uyarı cihazı, deprem habercisi “denge heykeli”, Köşkle bir bütünmüş gibi görünen ancak depremde yıkılmaması için köşkten ayrı olarak ve farklı bir teknikle yaptırılmış deprem odası.
Soli Harabeleri
Kıbrıs Güzelyurt’ta gezilecek yerler arasında yer alan önemli tarihi yerlerden biri de Güzelyurt – Lefke bölgesinde bulunan Soli Harabeleri’dir.
Soli, Lefke kıyılarında, Gemikonağı yakınlarında yer alan bir antik kenttir. Kıbrıs adasındaki on krallıktan biri olan Soli’nin ilk olarak M.ö. 1. binyılın başlarında kurulduğu tahmin edilmektedir. Kentin adınının Atina’lı filozof Solon’a dayandığı söylenmektedir. Şehrin uzunca bir süre sahip olduğu verimli arazisi, korunaklı limanı ve yakınındaki bakır madenleri nedeniyle önemli pozisyonunu korumayı başardığı anlaşılmaktadır. M.Ö. 498’de adadaki diğer krallıklarla birlikte Soli de Kıbrıs’ın yöneticisi olan Perslere başkaldırmış ve yenilerek Pers hakimiyetine boyun eğmiştir. Roma döneminde refah içinde yaşayan kent denize doğru genişlemiştir. Bununla birlikte limanının dolması ve bakır madenlerinin kapanması ile önemini yitirmiş, son olarak 7. yy’daki Arap akınları sonucunda tamamen terkedilmiştir. 1920’lerden itibaren gerçekleştirilen kazılarda tiyatro, agora, kilise, çeşme, tapınak gibi kamusal yapılar açığa çıkarılmıştır. 2005 yılında yapılan bir kazıda ise kentin ileri gelenlerinden birine ait olduğu düşünülen bir mezar açığa çıkarılmıştır. Mezar hediyesi olarak bırakılan çok sayıdaki altın takı Güzelyurt Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.
Kıbrıs Karpaz’da Gezilecek Yerler
Apostolos Anddreas Manastır
Kıbrıs Karpaz’da gezilecek yerler arasında mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri de Apostolos Andreas Manastırı’dır.
Karpaz Yarımadasının Apostolos Andreas ya da Zafer Burnu olarak bilinen en doğu ucunda yer alan bu manastır hem Rumlar hem de Türkler tarafından kutsal bir yer olarak oldukça değer görmektedir. Mucizeler Yaratıcısı, Rüzgarların Hakimi ve Yolcuların Koruyucusu vasıflarını taşıyan Apostolos Andreas’a (St. Andrew) adanmış olan manastırda yer alan kilise, görkemli mimarisinin yanı sıra göz alıcı avizeleri ve ikonları ile mekanın mistisizmini arttırmaktadır. Manastırın ziyaretçileri için burada gerçekleştirilen ayinler dışında bir diğer önemli imkan ise adakta bulunabilmeleridir. Sadece ortodoks ziyaretçiler değil Apostolos Andreas’ın gücüne inanan hemen hemen herkes giriş kapısının yanında bulunan adak yerine birer mum dikerek dilekte bulunur. St. Andrew’in, Hz. İsa tartafından papazlığa çağrılan ilk kişi olmasından dolayı dini ünvanı “ilk çağrılan” anlamında “O Protoklitos” olmuştur. Hristiyan inanışına göre St. Andrew bir gözü kör bir kaptanın kullanmakta olduğu bir tekne ile bir ziyaret dönüşünde burada kıyıya çıkmış, kayaya vurarak şifalı bir suyun kaynak bulmasını sağlamış ve kaptanın görmeyen bir gözünü iyileştirmiştir. Şu anda modern kilisenin altında içme suyu bulunan kuyuların bulunduğu küçük odanın 15. yüzyıldan kalma bir şapel olduğu düşünülmektedir.
Kıbrıs İskele’de Gezilecek Yerler
İskele İlçesi, 1998 yılına Mağusa’ya bağlıyken 2000 yılında çıkan kararla birlikte Güzelyurt ilçesiyle birlikte ilçe statüsü kazanmıştır. Kıyı şeridinde yer alması nedeniyle yaz turizminde öne çıkan İskele kenti, güzel sahil şeridiyle turistlerin ilgisini çekmektedir.
Katara Kalesi
Kıbrıs İskele’da gezilecek yerler arasındaki diğer yerlerden biri de Kantara Kalesi’dir.
Girne Dağları üzerindeki üç kaleden en doğuda yer alanı olan Kantara Kalesi yaklaşık 700 metre yükseklikteki kurulmuştur. Kuzey kıyıyı, Mesarya ovasını ve Karpaz yarımadasına girişi kontrol edebilecek konumu nedeni ile stratejik bir kaledir. St. Hilarion ve Buffavento kaleleri gibi Arap akınlarının sonrasında Bizanslılar tarafından inşa edildiği tahmin edilmekle birlikte yazılı kaynaklarda ilk kez Aslan Yürekli Richard’ın Kıbrıs’ı ele geçirdiği 1191 yılında bahsi geçmektedir. Kalenin adı en çok Lüzinyan ve Venedik devirlerinde duyulmaktadır. Bu devirlerde bir çok savaşa sahne olmuştur. Kale, Cenevizlilerin 1373’te Lefkoşa ve Mağusa’yı işgal etmelerine rağmen, Kral I.Peter taraftarlarının elinde kalmıştır. Kıbrıs Kralı I. Peter’in kardeşi Prens John’un, Cenevizlilerin elinde tutsak iken kaçarak kaleye sığındığı bilinir. Kale 1391 yılında, Kral James tarafından surlarla çevrilir. Venediklilerin adayı ele geçirmesinden sonra, denizden uzak diğer kaleler gibi bu kale de askerden arındırılarak eski önemini yitirir. Kalede savunma yeri, asker odaları, su sarnıcı, tonozlu odalar, işaret kulesi gibi bölümler bulunmaktadır.
İlgili Yazılar
Kıbrıs’ta okumak eğitim kalitesi, adanın uygun iklimi ve eğlenceli ortamı sayesinde her geçen gün daha çok öğrencinin tercih...
Kıbrıs Mağusa’da Gezilecek Yerler
Kuzey Kıbrıs’ın en işlek yerlerinden olan Magosa’da görülecek pek çok yer vardır. Hem Akdeniz’in yumuşak iklimi hem de
Kıbrıs’ta Yatırımın Geri Dönüş Hızı
Kıbrıs’ta bulunan taşınmazlar genelde 3+1 ve 2+1 şeklindedir. Adada evlerin kullanılabilir alanı genelde çok küçük değildir....